„Почетен знак-герб на община Кърджали“ за реставраторката на Желязната църква

Водещи, Култура

Архитектът Фикрийе Булунмаз, реставрирала Желязната църква в Истанбул беше удостоена с „Почетен знак-герб на община Кърджали“ от кмета инж. Хасан Азис. Това стана по време на и зложба, представяща седемгодишния реставрационен период на храма, снощи в Артгалерията „Кръг“ в родопския град.
Експозицията от 30 фотоса, част от фонда на църквата, гостува за първи път в България, а на откриването бе и главният архитект на проекта за реставрацията – Фикрийе Булунмаз. Тя разказа как първоначалният проект е бил за възстановяване само на фасадата на сградата, но при отстраняване на няколко елемента е проличала корозия на носещи основи. Тогава екипът от 40 души е преустановил дейност, за да бъде изработен нов проект, и е започнала цялостна реставрация на православния храм. „Подменихме 39 колони, сложихме допълнително греди. Подовата настилка също беше подменена. И на 7 януари открихме нашата църква“, разказа арх. Булунмаз, която бе донесла и почерпи с нарове от двора на храма.
За своя принос в реставрацията на един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата Фикрийе Булунмаз бе наградена с „Почетен знак-герб на община Кърджали“ от кмета инж. Хасан Азис.
Изложбата е в Кърджали по повод на Деня на града – 21 октомври. Тя ще остане три дни, а днес от 11.00 ч. в Бизнес инкубатора ще бъде показан и филм, като ще се състои и среща с реставраторката.