Резиденция на тракийски цар разкриха археолози край Бенковски

Водещи, Общество

Резиденция на тракийски цар от 3-ти век преди новата ера проучват археолози край кърджалийското село Бенковски. Разкопките ще се извършат от доц. Здравко Димитров, а научен ръководител е проф. Николай Овчаров, който е открил комплекса през 2004 година. 12 години по-късно при разкопки на некропол в района беше открит гроб на ритуално разчленена тракийска принцеса, погребана с голям брой сребърни накити.  Проф. Овчаров смята, че некрополът, в който има само няколко гроба е бил предназначен само за аристократи, живели в резиденцията. Тя се намира на близкия хълм. Опасана е от крепостна стена, иззидана с огромни камъни. Запазеният зид е дълъг поне 500 метра, а самата резиденция е разположена на площ от около декар на върха на хълма. 

„Ясно личат останките от няколко представителни сгради, които предстои да бъдат проучени“, заяви проф. Овчаров. Според него до момента в България са разкрити 4 резиденции на тракийски царе, но нито една от тях не е в Родопите. Най-известната е в района на местността Кози грамади в Средна гора. Очаква се в тази край Бенковски, както и при нея да има храм и тронна зала.

„Още в началото на разкопките попаднахме на 7 монети маронеи, което означава, че обитателите на района са имали тесни връзки с древния град държава Маронея, която се намира на едва около 80 километра“, поясни доц. Здравко Димитров.

Разкопките, които, както и предишните, се финансират от златоградския бизнесмен Александър Митушев, ще продължат до края на месец октомври.

Арда нюз