Послание за единство и разбирателство от Кърджали в Деня Ашуре

Водещи, Общество

За 12-ти път община Кърджали събра мюсюлмани и християни на Пазара на производителите  за отбелязване на Деня Ашуре. Градът край Арда за пореден път изпрати своето послание  за мир, единство, разбирателство и съвместно съществуване.

„ Тази традиция се превърна  в празник на града. Тя ни обединява и Кърджали изпраща своето послание за заедност, изпраща своето послание, че живеем в разбирателство и мир“, заяви инж. Хасан Азис. Той,  енорийския свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед раздадоха  близо 2500 порции сладко ашуре.

„Над 50 000 души са вкусили ашуре в Кърджали за тези 12 години.  Над 50 000 души са взели в себе си част от посланията на Кърджали за единство и разбирателство“, каза още  инж. Хасан Азис.  Районният мюфтия Бейхан Мехмед прослави Аллах и пророците Мохамед, Исус и Моисей. Припомни,че мюсюлманите честват 1440 г.по Хиджра и похвали градоначалника за почерпката. Всевишния да зарадва бедните с берекет и болните със здраве, призова духовникът.

Енорийският свещеник отец Петър посочи, че на пук на лошото време, на политическото противопоставяне и световната конюнктура, кърджалийци са отново заедно. Всичко в града е нормално. „ Събрали сме се не за снимки и новини, а за нещо устойчиво“, подчерта свещеникът. Пак в свой си стил отецът подхвърли, че който търси пушки и ятагани може да ги открие само в старите учебници. Той си послужи и  с турската поговорка: ”Който няма пари, няма място на пазара, който няма вяра, го е страх от смъртта”.

Арда нюз