Екоиницатива „Нов живот за отпадъците“    

Общество

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково стартира инициативата „Нов живот за отпадъците„. Тя  НЯМА конкурсен характер  и в нея могат да се включат деца и ученици от 5 до 19 години. Участниците трябва да изработят  сувенири, предмети за бита, коледни играчки или картички от отпадъчни материали от хартия, найлонови торбички, пластмаса, метал, стъкло и др.

 

С най-идейните и оригинални предмети ще бъде подредена изложба в залата на Регионалната екоинспекция. Тя ще бъде открита на 19 ноември  в 15:00 ч. и ще бъде на разположение на желаещите да я разгледат до 23 ноември. Част от творбите ще бъдат безвъзмездно предоставени на някои от коледните благотворителни базари, които традиционно се организират в Хасково, а някои от играчките ще красят коледната елха в инспекцията.

Предметите трябва да бъдат донесени или изпратени (за сметка на подателя) в РИОСВ- Хасково на ул. „Добруджа“№14 от 5 до 15 ноември 2018г. вкл. Всяка творба трябва   да има заглавие, описание на използвания материал за изработването, името  на автора, училище, възраст/клас, е-поща и телефон за обратна връзка. Всеки участник може да участва с една творба, която не се връща. Допускат се индивидуални и групови участия.

 

Инициативата  се организира по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО), която тази година ще се проведе от 17 до 25 ноември.

 

Eвропейската седмица за намаляване на отпадъците насърчава държавни и неправителствени организации, фирми и обществеността да се включат в кампании, дни за почистване и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата. Кампанията обхваща три основни теми- намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и рециклирането на материали. Тя се провежда под патронажа на Европейската комисия. Национален координатор е Асоциацията на еколозите от общините в България. За 2018г.тематичният фокус по време на ЕСНО ще бъде „Предотвратяване на опасните отпадъци“.

 

РИОСВ Хасково кани всички общини, училища, детски градини, екоклубове и доброволци, да организират подходящи екоинициативи по повод ЕСНО, насочени към намаляване и оползотворяване на отпадъците с цел по-чиста околна среда. Своите дейности, могат да регистрират до 9 ноември т.г., тук: www.ewwr.eu/register Повече информация, може да бъде намерена на официалния сайт на ЕСНО: http://www.ewwr.eu