4 станаха столетничките в Ардинско

Общество

Столетничките в община Ардино се увеличиха с още една и вече са четири. 100 години навърши баба Джемиле Юмер от ардинското село Башево.  По повод юбилея кметът Мюрен Сали посети възрастната жена в дома й и й поднесе искрените си пожелания за крепко здраве и дълголетие. Юбилярката получи от него специална торта и букет цветя.

Изключително развълнувана баба Джемиле благодари сърдечно на селския кмет за оказаното й внимание.

Родена е на 7 октомври 1918 г. в Башево в семейството на тютюнопроизводители и целия си живот е прекарала тук. На 18-годишна възраст се е омъжила за Рахим Юмер, също от Башево, който починал преди 46 години. Двамата са отгледали седем деца – две дъщери и петима синове.

Днес възрастната родопчанка се радва на 19 внуци, 24 правнуци и 5 праправнуци. Живее сама в родното си село. Всеки ден получава топъл обяд по проект на община Ардино. Уважавана и обичана е от хората в селото. Известна е с мекото си сърце. Според близките й, дълголетието си дължи на мекото си сърце и умерен начин на живот. Хапва от всичко по малко, а любима й храна е киселото мляко.

„Цял живот съм работила на тютюневите ниви. Отгледала съм с любов седем деца.“, заяви баба Джемиле. Съветът й към младите хора е да обичат родния си край и да уважават по-възрастните.

В община Ардино има още трима столетници – Фатме Чаушева от Падина, Рахиме Сеидова от Ардино и Айше Алиходжова от Жълтуша.

Гюнер ШЮКРИ