Чанев: Осигурени са 1,5 милиона лева за отчуждителни процедури за околовръсния път

Водещи, Общество

Областният управител на Кърджали Никола Чанев участва в проведеното в Хасково заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Форумът бе председателстван от областния управител Станислав Дечев, а в работата му се включиха  членовете на Съвета и представители на МРРБ, Световната банка и държавни институции от ЮЦР.

По време на заседанието Чанев отчете напредъка по проекта за обходен път на Кърджали.

Над 1,5 милиона автомобила минават годишно през града транзитно, затова изграждането му е от изключителна важност. Над 200 милиона лева ще струва строителството на околовръстното, като вече са осигурени 1,5 милиона лева за отчуждителни процедури, отчете областният управител на Кърджали.

Областният управител на Смолян Недялко Славов докладва за работата по  основния приоритет на област Смолян – отварянето на граничния пункт Рудозем – Ксанти. Това ще бъде шестият пункт между България и Гърция. Този проект се финансира по ТГС България – Гърция и според прогнозата Смолян ще бъде завършен през май 2020 година.

На форума бе обсъдено състоянието на пътната инфраструктура  в област Хасково и отсечките, които  се нуждаят от спешен ремонт. Една от тях е пътят Върбица-Скобелево, който свързва три области – Стара Загора-Хасково-Кърджали и извежда трафика към към Маказа. РСР със свое решение потвърди важността на отсечката и ще настоява пред компетентните институции да се осигурят средства за ремонта й. В дневния ред на заседанието бе включен още доклад за организацията на движение в посока ГКПП Капитан Андреево, където периодично се образуват колони от тежкотоварни автомобили и реално създават опасност за възникване на ПТП. Представен бе вариант за регулиране на тежкотоварния трафик на входа на пункта на изход от България. „Това не е проблем единствено на област Хасково, това е национален проблем и затова настоявам за неговото незабавно разрешаване“, категоричен бе областният управител Дечев.  На заседанието на РСР на ЮЦР бяха включени още представяне на проект за Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“ в Пловдив, както и дискусия с представители на Световната банка и МРРБ за промените в изпълнението на политиката за регионално развитие на България и ролята на регионалните съвети. МРРБ вече е готов с проект за изменение на Закона за регионалното развитие и от днес той е на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Първото практическо обществено обсъждане на тези изменения се проведе Областните управители от ЮЦР, кметове на общини, експерти от министевствата и Световната банка дебатираха повече от час ролята на РСР. Членовете на съвета се обединиха около мнението, че РСР трябва да имат последната дума по целесъобразността на конкретните решение, касаещи съответните региони.