120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП от земеделци

Водещи, Икономика

50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

„За област Кърджали става въпрос за близо 14 000 лица, неподали годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица. В тази връзка стартираме програма за насърчаване на доброволното деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски от земеделските стопани и трайна промяна на поведението им в посока декларира и плащане на дължими данъци и осигуровки.“, каза днес на среща с кметове на общини от област Кърджали директорът на офиса на НАП г-жа Елван Гюркаш.  Тя уточни, че в рамките на програмата ще бъде измерена степента на спазване на данъчно-осигурителното законодателство и ще се набележат мерки за подобряване на поведението на земеделските производители в посока насърчаване на доброволното деклариране и плащане на данъци и осигуровки.

Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция.

Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

Арда нюз