Режисьорът на „Долината на вълците“ посети Ардино

Култура

Кметът на община Ардино Ресми Мурад се срещна с режисьора на популярния турски сериал „Долината на вълците“ Садуллах Шентюрк, който е на специално посещение в града под Белите брези.  Той бе тук заедно с турския си колега Танер Елхам.

Режисьорът сподели, че имат идея да направят документален филм за традициите, бита и културата в Родопите. „Роден съм в Горно Прахово през 1972 година. На три годишна възраст родителите ми се изселват в Бурса. Винаги съм искал да видя родния си край. Родопите са прекрасно място за живеене“, казва Шентюрк.  В най-известната му лента „Kurtlar vadisi“ (Долината на вълците) се проследява живота на дипломат, който приема самоличността на Полат Алемдар и се опитва да проникне в турската мафия. Сред проектите му са филмите „Seni kimler aldı“, „Behzat Ç.“, „Ekmek teknesi“, „Elde var hayat“.

Гостите от Турция посетиха културно-историческите забележителности в района на общината – Дяволския мост, тракийското светилище Орлови скали, туристическия комплекс ‚Белите брези“, крепостта „Кривус“. Разгледаха най-новите експонати в общинския музей. Положиха цветя на бюст-паметник на Сабахаттин Али в двора на общинския музей.

Двамата режисьори подчертаха, че при добра реклама в Ардинския край могат да дойдат известни американски режисьори, за да снимат филми.

Гюнер ШЮКРИ