Активът на ДПС празнува Курбан Байрам в Ардино

Политика

„Курбан Байрамът е празник, който сплотява и ни дава послание за единство“. Това заяви евродепутатът от ДПС – Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Неджми Али в Ардино, където Движението за права и свободи от област Кърджали се събраха, за да отбележат големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Домакин на мероприятието бе Областният съвет на ДПС, начело с председателя му Изет Шабан.

„Това е поредната традиционна среща, която се организира в третия ден по време на Рамазан или Курбан Байрама, за да се видим и да си споделим болките си. „Имаме много кадри, но нямаме присъствие в централната изпълнителна власт. За съжаление през последните години те останаха само в общинските администрации. Това е въпросът, който трябва да си зададем всички“, заяви Неджми Али. Той подчерта, че през годините ДПС е напредвала и е ставала силна с дискусии, за да бъдат полезни на обществото. „Виждате, че когато не сме в управлението, нещата стават много по-трудно. Ето защо трябва да бъдем единни и сплотени, за да постигнем една от нашите цели да бъдем в управлението и полезни за нашите избиратели и страната “, каза още евродепутатът Неджми Али.

Тържественото отбелязване на свещения празник уважиха членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, народният представител от кърджалийския многомандатен район Ерол Мехмед, депутатът в Народното събрание от 1990 до 2013 година Ремзи Осман, народният представител в 39, 40, 41-то Народно събрание Юнал Тасим, народният представител в 43-то Народно събрание Салиха Емин,  депутатът в 37-то Народно събрание Юмер Юмер. Тук бяха още кметове на общини, председателят на Областния съвет на репресираните Халил Расим, бившият зам.-министър на образованието Мукаддес Налбант, бившият омбудсман на Кърджали Хакиф Емин,  председатели на общински структури на ДПС от областта и на общинските съвети, представители на младежката организация и женската структура на Движението, кметове на населени места.

Гостите бяха посрещнати от областния  лидер на ДПС Изет Шабан, кмета на общината Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям.

Депутатът Ерол Мехмед поднесе приветствие от името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя на партията Мустафа Карадайъ. „Курбан Байрамът обединява всички нас в единение, разбирателство и заедност. Радостно е, че и нашите насила изселени братя и сестри в Турция, в подобни празници се връщат в родния си край при близки и роднини. Това единство ни прави още по-силни“, заяви Ерол Мехмед. Той отбеляза, че свикването на извънредно заседание на Парламента в първия ден на Курбан Байрама е неуважение към мюсюлманите и незачитане на техните празници.

Приветствено слово изнесе и кметът на общината Ресми Мурад. Той изтъкна, че празникът  Байрам е време за даване и искане на прошка. „Нека да бъдем по-учтиви и по-внимателни и добри един към друг. Да не попаднем в ситуации , за да си поискаме прошка. Така ще бъдем още по-силни и сплотени“, заяви Мурад.

На срещата бе отслужена молитва за здраве, берекет и благоденствие от бившият главен мюфтия и специален секретар на главния мюфтия Фикри Сали и представителя на Районното мюфтийство в Кърджали Насуф Насуф.