ДПС почете паметта на видния общественик и борец за демокрация Нури Адалъ

Водещи, Общество

За поредна година, представители на ДПС от 7-те общини на областта, водени от зам.-председателя на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, почетоха паметта от 14-та годишнина от кончината на видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ. Бяха положени венци и цветя на гроба му, който се намира в родното му село Островец, Кирковско.

Членът на Младежко ДПС в Кирково Сезгин Юмер разказа накратко за земния живот на покойника. „Нури Адалъ никога няма да бъде забравен. Поезията, която е оставил за поколенията, ще живее вечно в паметта ни“, заяви Сезгин Юмер.

Много развълнуван председателят на фондация „Политически репресирани“ в област Кърджали, сподели спомените за своите преживявания от затвора в Стара Загора, където са били заедно с Нури Адалъ цели седем години. „Нури Адалъ бе голям и скъп човек. Винаги ни подкрепяше, даваше ни напътствия“, каза той.

????????????????????????????????????

Бившият главен мюфтия на мюсюлманите у нас Фикри Сали отслужи молитва за душата на покойника. В своята молитва духовният водач заяви, че Нури Адалъ е достоен турчин-мюсюлманин и е за пример на турското малцинство в България. „Нури Адалъ заслужава похвала и дълбоко уважение. Той е лежал над 20 години в различни затвори в страната в защита на интересите на турското малцинство. Ще продължаваме да почитаме неговата памет и паметта на всички, отдали живота си за възстановяване на човешките права и свободи на всички български граждани“, заяви Фикри Сали.

На ритуала присъстваха членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, депутатът в 43-то Народно събрание Салиха Емин. Тук бяха още кметове на общини от областта, председатели на Общински съвети, общински съветници, кметове на населени места, граждани.

Гюнер ШЮКРИ

Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС в Кирково.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най- ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“ заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч“ в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в Момчилград и бюст-паметник и парк с негово име в Бурса.