Партенката за застрояване на „Простор“ тръгнала от група във Фейсбук

Водещи, Общество

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис настоява областният управител Никола Чанев да се извини на обществеността

Партенката за застрояването на парк „Простор“ е тръгнала от група във Фейсбук. Това стана ясно по време на брифинг на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. В „Групата на Кърджали и областта“ била пусната анкета с въпрос „Одобрявате ли застрояването на парк Простор?“. Седмица по-късно се създал граждански комитет, който събрал около 150 подписа, които били връчени на областния управител Никола Чанев.
„Нито един човек от това гражданско обединение не е потърсил нито кмета, нито представител на общината. Защо?“, попита инж. Хасан Азис. Той допълни, че гражданският инициативен комитет по-скоро прилича на Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). Все пак подписката била внесена в деловодството на общината. Оказва се, че в нея фигурират имена на хора, живеещи в ардинското село Жълтуша и други населени места на областта. Въпреки нелепата ситуация, кметът официално покани чрез медиите представители на комитета и дори всички 150 подписали се лица на среща. „Готов съм да разговарям с тях. Нека обяснят според тях, какъв точно е проблемът“, заяви инж. Хасан Азис.
„Нито един кмет в страната няма да си позволи да разпродава парк, защото това ще бъде равнозначно на политическо харакири. Тук се правят едни внушения, една заблуда на обществото от страна на представител на държавата. Това е безотговорност и областният управител дължи извинение, както на обществото, така и на този граждански комитет, освен ако не е иницииран от Областна администрация“, каза още инж. Хасан Азис. Той поясни, че парк „Простор“ е публична общинска собственост, а за да бъде дадено разрешение за строителство в него е необходимо да бъде преобразуван в частна общинска собственост, което става с две трети от гласовете в общинския съвет.
„Промяната в УПИ-тата засягат генералния план на парк „Простор“. Той няма да промени своето предназначение. Искаме да имаме стадион, който да отговаря на всички изисквания“, каза още кърджалийският кмет. Той поясни, че промяната засяга изграждане на помощно игрище, на задължителен от страна на пожарната безопасност авариен изход, към който ще бъде изградена улица. В момента стадионът е само с един изход, което може да създаде проблем при аварийна ситуация. По бъдещата улица към стадиона ще могат да преминават пожарни коли, линейки и полицейски коли. Предвидено е също на един от парцелите да бъде изграден трафопост.