Делото за убийството на Дамла ще се гледа на 3 септември

Водещи, Общество

Съдебното дело за убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград ще се гледа в Окръжния съд в Кърджали на 3 септември. Момиченцето беше открито от майка му мъртво в дома им на 17 декември миналата година. Три дни по-късно като извършител на убийството беше задържан 25-годишният Мехмед Хасан, първи братовчед на детето.

10 месеца след убийството обвиненият в извършването му Мехмед Хасан ще застане пред съда. Засдеданието по делото е разпоредително. На него ще присъстват всички заинтересовани страни. Ако по делото не са допуснати процесуални нарушения, съдебното следствие ще започне още същия ден.

Според юристи най-вероятно делото ще мине по съкратена процедура. В този случай  подсъдимият ще признае вината си и събраните факти и доказателства. Ако това стане, делото може да приключи още на 3 септември с присъда, а присъдата ще бъде редуцирана с една трета. Обвинението срещу Мехмед Хасан е за убийство на малолетно лице в безпомощно състояние и по особено жесток начин. В случая предвиденото наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без замяна.