Деца от Кърджали и Одрин рисуват мира в „Заедно на един мост“

Култура
Деца от Кърджали и Одрин рисуват творби посветени на мира в проекта „Заедно на един мост”. В третото му издание в Кърджали бе представена изложба от 45 рисунки и фотоси на ученици от училището по изящни изкуства „Хасан Риза” от турския град и Общински детски комплекс в столицата на Източните Родопи. Проектът е дело на Ротари клуб „Мимар Синан” и Ротари клуб Кърджали, подкрепен от двете общини.
„Одрин и Кърджали са градове, които осъществяват мостове между хората, народите и държавите. Това най-много приляга на двата града. Да градим мостове, а не да ги рушим“, заяви в приветственото си слово кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той посочи, че е впечатлен от празника на децата, които градят мостове. Кърджали е столица на толерантността, но и на мостовете, каза кметът.
„Когато етносите сме заедно, чрез младите таланти гарантираме мира за нашето бъдеще. Проектът „Заедно на един мост” е послание към поколенията. Създаденото е прекрасно. Цял месец изложбата ще бъде на показ в ОДК, за да видят кърджалийци какво се твори в името на мира“, каза президентът на Ротари клуб Кърджали Бахар Палова. Тя съобщи, че днес ще има Орфеева благотворителна вечер, на която ще се събират средства за ремонта на зала 1 на ОДК.
Електпрезидентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Саид Оусой подчерта, че организаторите желаят с тази инициатива да подпомогнат добрите отношения между Република Турция и Република България. Той смята, че приятелството на децата ще бъде пример за големите.
На участниците в изложбата бяха връчени грамоти.
На церемонията по откриването на изложбата присъстваха зам.-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Мюмюн Али, директорът на ОДК Златка Пеньова, директорът на училището по изящни изкуства „Хасан Риза” Селлахатин Яйла, преподаватели.
Днес към децата от Кърджали и Одрин ще се присъединят и техните връстници от музикалното училище в Комотини. Те ще имат възможност да разгледат тракийското светилище при село Татул, Момчилградско.