Инж. Хасан Азис в Бял извор: ДПС е гарант за стабилното развитие на страната

Водещи, Политика

„Борбата за демокрацията и гарантиране на човешките права не е само единствена задача и отговорност на политическите партии, представителите в националния и европейския парламент или в местната власт, това е отговорност на всеки един от нас и най-добрият пример е Кязим Ибрахим Паша“. Това заяви в ардинското село Бял извор заместник председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис на проведения традиционен възпоменателен митинг в памет на Кязим Ибрахим Паша, убит през 1972 г. по време на един от етапите на т.нар. „възродителен процес“ в Кърджалийско.
„Май е месецът, в който ДПС за пореден път дава своята самооценка за пътя, който е извървяло. Кязим Ибрахим Паша и стотици други, дадоха живота си за човешките права. Те са нашите вдъхновители и всеки един от нас носи своята си отговорност за правата, свободите и демокрацията в нашата страна“ заяви инж. Хасан Азис. Той подчерта, че ДПС остава единственият гарант за стабилното развитие на страната, толерантността и защита на демокрацията.
„Ние всички, които сме тук, независимо дали носим в джоба си членската книжка на ДПС, имаме претенциите да кажем, че сме гарант за демокрацията, толерантността и за единството на нашето общество“, допълни той.
Проявата се организира от Общинския съвет на ДПС в Ардино. Събитието бе уважено още от членът на ЦОБ и народен представител в 42-то и 43-то Народно събрание Ердинч Хайрула, председателят на областния съвет на ДПС инж. Изет Шабан, евродепутатът Неджми Али, народните представители от ДПС Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Хайри Садъков, Илхан Кълков, областният лидер на Младежкото ДПС Байрам Байрам, кметове на общини, председатели на Общински съвети от ДПС от областта и други. Тук бе и Фахри Ватансевер, представител на ДПС в Истанбул.
Депутатът от Смолянска област Хайри Садъков заяви, че Кязим Ибрахим Паша е дал живота си, за да не се забравя, че правата и свободите са ежедневна грижа и битка. „Трябва да вземем поука от миналото и да не позволяваме никога на самозвани лидери и водачи, да се опитват да ни разединяват. Това да ни бъде обица на ухото и оттук нататък да станем още по-сплотени, за да бъдем фактор, който не би допуснал никога в страната ни на власт да бъдат националисти и ксенофоби. Това е вреда за цялата държава“, каза още Садъков.
Народният представител Илхан Кълков предаде на присъстващите специалните поздрави на хората от Западните Родопи и подножието на Пирин.
„Днес сме тук, за да отдадем почит към паметта на хората, които са се борили за правата и свободите си. И 46 години по-късно е повече от необходимо да си припомним, че човешките права, свободи и демокрацията не са даденост, а са кауза, за които ние не трябва да спираме да се борим“, заяви Кълков.
Депутатът Ерол Мехмед отбеляза, че ако политиците продължават да говорят за омраза, нито настоящето, нито бъдещето на България ще бъде цветущо.
„Ние като достойни синове на тази държава, отстояваме националния интерес, но в същото време следим със зорко око и правата, и свободите ни. Ще бъдем единни и сплотени. Такава е съдбата ни, такава ще бъде и историята ни в бъдеще“, заяви Ерол Мехмед.
Евродепутатът Неджми Али заяви, че преди 46 години, когато се е родил той, Кязим Ибрахим Паша е дал своя живот в борбата за името и идентичността.
„Това не може да бъде оставено в историята и да бъде заличено, защото народ, който не си спомня историята си, няма как да има настояще и бъдеще“, допълни Неджми Али. Той бе категоричен, че благодарение на национално-отговорната политика на ДПС, провеждана през последните 28 години, България е станала член на НАТО и на Европейския съюз
Кметът на община Ардино Ресми Мурад заяви, че това мероприятие се организира от 11 години. Със средства от ДПС е изградена чешма с плоча в памет на жертвите от т.нар. ‚Възродителен процес“.
„Труден е пътят по който вървим, но заедно и обединени можем да го изминем по лесно, да преодолеем трудностите и да бъдем успешни“, заяви Ресми Мурад.
Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Кязим Паша и за всички жертви по времето на Възродителния процес.
Преди началото на митинга деца рецитираха стихове на майчиния си турски език в памет на покойния Кязим Паша.
Политици и гости поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Кязим Паша.
Гюнер ШЮКРИ