Никола Чанев не си даде оценка за първата година във властта

Водещи, Политика

„Правя всичко по силите си. Дали е достатъчно, ще кажат гражданите“, заяви областният управител

Не мога да дам оценка за работата си през  тази една година. Смятам, че не е правилно човек да се оценя сам. Надявам се гражданите на областта да са доволни. Правя всичко по силите си. Дали е достатъчно, те ще кажат. Това заяви областният управител на Кърджали Никола Чанев, който се отчете пред медии за свършеното от 11 май 2017 година, когато беше назначен на поста досега.

Инфраструктурата е била основния приоритет в първата година на мандата. Със съдействието на Чанев  през 2018 г.  в пътищата на областта ще бъдат  инвестирани около 45 млн. лева. Средствата ще бъдат насочени към основни пътни трасета като Кърджали-Мост – Манастир, Момчилград – Ивайловград, Кърджали – Ардино.

„През последната година се преприеха и реални действия по изграждането на бъдещия обходен път на Кърджали. Той влезе в списъка на обектите с национално значение“, подчерта областният управител. Той поясни, че вече вървят и отчуждителните процедури по трасето. Засега са приключили само в землището на село Дъждино.

„Надявам се в края на 2019 г. да започне реалното изграждане на околовръстния път“, заяви Никола Чанев.

Друг приоритет на областният управител през последните месеци беше новата промишлена зона в района на бившето летище, към която интерес проявяват големи инфеститори в сферата на автомобилната индустрия и на преоборудването на самолети. Индустриалната зона е с площ 94 дка държавна  земя, която с решение на Министерския съвет е направена като апортна вноска в Национална компания „Индустриални зони”.

Чанев е успял да осигури 2,2 млн. лв.  за укрепване на бреговете на река Крумовица. Подписан е договор по Интеррег  програмата за трансграничното сътрудничество България – Гърция.

„Това е  най-големият структурен проект с европейски средства, изпълняван от областната администрация“, посочи Чанев.

С помощта на областния управител е било  осигурено финансирането за изграждането на водопровод за питейна вода на село Кьосево. Според Чанев именно той е  успял да издейства1,4 милиона за уличното осветление на Кърджали. Областният управител припомни идеята си да се назначи обществен съвет, който да гарантира пълна прозрачност и правилно усвояване на средствата, но общината не е възприела предложението му.

„Моя гордост е победата в Административния съд в Кърджали над местната власт за несправедливото вдигане на данъците. Нито аз, нито кърджалийци са противници на плащането на данъци. Но немотивирането вдигане на данъците подкопава доверието в институциите. Никой не е съгласен да плаща по-високи данъци, а да живее в по-лоша среда, заяви Никола Чанев.

По отношение на местната власт областният управител припомни, че е инициирал промени в Наредбата за опазване на обществения ред чрез групата на общинските съветници на ГЕРБ във връзка със зачестилите сигнали от граждани за високите нива на шума от тържествата на открито в кв. „Боровец”.

„След десетгодишно прекъсване Кърджали отново има кино“, каза още Чанев. Той отчете като друго свое постижение, че е успял да инициира дебат около закрития плувен басейн и благодарение на него цените за вход са станали поносими.

Друго постигнато в сферата на културата от Чанев е най-голямото хоро в историята на Кърджали, играно на новия мост. Това се случи в рамките на фестивала „Кърджали – бъдеще с традиции”, който за първи път продължи 3 дни.

Като изключително успешна отчете Никола Чанев дванадесетото издание на благотворителната кампания на областния управител „Да дарим надежда за Коледа”. Инициативата успя да събере над 20 хил. лева.