Вечер за Джими

Култура

Вечер, посветена на 70-годишнината от рождението на художника Джемал Емурлов-Джими,  Ще се проведе на 13 април /петък/ от  18,00 часа в  Общинската галерия „Станка Димитрова. Проявата се организира от Художествената галерия „Станка Димитрова” към Регионалния исторически музей.

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия – София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СОУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града. Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.
През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на гр.Кърджали. Умира през 2014 г. Неговото творчество е посветено на неповторимото обаяние на обикновения човек, на красотата на Родопите и неподправеното излъчване на кътчета от Кърджали.