Клиентите на НАП превеждат данъци и осигуровки без такси

Икономика

„Клиентите на НАП, които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина. Първият /най-лесен/ е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.“, съобщи директорът на офиса на приходната администрация в Кърджали г-жа Елван Гюркаш.

Тя допълни, че освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

„Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга. „, поясни г-жа Гюркаш.

В офиса на НАП в Кърджали са инсталирани 4 ПОС устройства в салона за обслужване на граждани. До момента от новата услуга са се възползвали 73 клиенти, като са направили преводи към бюджета от ПОС терминалите, избирайки услугата „Плащане с карта през ПОС терминал „ от системата за управление на опашките.