Контрабандно злато за над 100 000 лева задържаха на ГКПП „Кап. Андреево“

Водещи, Общество

Опит за нелегален износ на 2177 грама злато предотвратиха на 01.11.2017 г. митнически и гранични служители на ГКПП „Капитан Андреево“. Контрабандният златен материал е открит при проверка на  автобус, със сръбска регистрация, пътуващ от Сърбия през България за Турция.  По метода анализ на риска превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. Митническите служители са извършили личен преглед на пътник в автобуса, 59-годишен сръбски гражданин. При проверката,  в специално пришити джобове, от вътрешната страна  на панталона му, са открити материали от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза,  материалите с общо тегло 2177 грама са от 24- и 14-каратово злато на стойност 104 544 лева. Контрабандното злато е задържано.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

От началото на годината до момента митническите служители са задържали  27 кг златни и сребърни накити на стойност 980 000 лева.