Питонът- бегелец от Минерални бани става майка

Водещи, Общество

Над 30 яйца снесе йероглифовият питон от терариума в Минерални бани, съобщи Димка Войникова, която се грижи за екзотичните екземпляри.

5-метровата змия стана известна след като миналото лято изчезна и хвърли в смут целия Национален курорт Минерални бани.

Тогава развръзката беше щастлива. Оказа се, че влечугото се е скрило в тясно пространство между стената и облицовката от гипсокартон.

Експрети по влечуги тогава се опасяваха, че животното е изживяло силен стрес, който може да увреди здравето му и дори да му коства живота. Снесените яйца обаче са най-доброто доказателство, че змията се радва на отлично здраве. „Много е загрижена и внимателна, съвсем рядко и за кратко се отделя от яйцата. Бъдещата майка, която тежи 50-60 кг се увива на няколко пъти върху тях и така ги топли. Като съкращава мускулите на тялото си може да вдигне температурата с още цели 16 градуса”, разказва Димко Войникова.
Само веднъж при редките ставания на змията, Войникова успяла да снима купчинката яйца.

Видимо те са доста по-едри от кокошите яйца и са над 30 на брой, смятат служителите в Терариума.

Йероглифовият питон дели общо остъклено помещение с още две влечуги – тигров питон и анаконда.  Затова ще е истинско предизвикателство за женската да опази бъдещето си потомство. Змиите от този вид мътят яйцата си около два месеца.

Арда нюз

Вашият коментар