Себахатин Гьокче развя българския флаг пред 50 000 ротарианци в Атланта

Общество

Президентът на Ротари клуб-Кърджали Себахаттин Гьокче е единственият представител на ротарианците от Южна България, който присъства на Конвента по случай вековния юбилей на Ротари Интернешенъл. Гьокче се включи в делегация от 15 президенти на клубове от страната, която присъства на празничните церемонии в Атланта. Те траеха три дни и завършиха преди ден.

„ Ние сме едно голямо семейство. В честването взеха участие над 50 000 ротарианци от цял свят“, сподели от САЩ Себахатин Гьокче. Той подчерта, че нашата група ,начело с дистрикт гуверньорът Димитър Димитров е развяла българския флаг на Конвента.Членовете на делегацията ни били в бели ризи с традиционни български шевици и се отличавали от останалите гости.

Сред впечатляващите срещи била тази с Бил Гейтс.Ротарианците ни са имали възможност да посетят Капитолия.

Ротари Интернешънъл (на английскиRotary International), или само Ротари, е доброволческа, хуманитарна и неправителствена организация с нестопанска цел със седалище в Еванстън, окръг Кук, щата ИлинойсСАЩ.

Включва разпръснати по целия свят клубове, известни като Ротари клубове. В света има повече от 32 000 клуба в повече от 200 страни с над 1,2 милиона членове. Членовете на Ротари клубовете са известни като ротарианци. Декларираната цел на организацията е да събира на едно място лидери, които доброволно да отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света. Членовете обикновено се срещат седмично за закуска, обяд или вечеря, което е както социално мероприятие, така и възможност за осъществяване целите на организацията.

Първият Ротари клуб е създаден през 1905 в Чикаго, (САЩ) от адвоката Пол Харис. На 23 февруари Пол Харис провежда среща с трима свои приятели, за да обсъди една идея. На срещата присъстват: Сил­ве­с­тър Ший­л, тръговец на въглища, Гу­с­та­вус Е. Ло­ер, ми­нен ин­же­нер и Хи­рам Шо­ри от ши­ва­ш­кия би­з­нес. Те избират името Ротари (на английски rotary – въртящ се, ротационен), защото решават сед­ми­ч­ни­те сбир­ки да ста­ват в различните офиси на членовете, като се ре­ду­ват.

Вашият коментар