Денят на Нели

Без категория, Водещи, Общество

Когато едно събитие се повтаря десет години, то се превръща в традиция. В традиция за възпитаниците на „Йовков“ се превърна „Денят на Нели“ – посветен на Нели Черкезова, учила в училището и докоснала с творбите си поколения йовковци. Тази година  под надслов “Времето лети” бяха проведени конкурси за стихотворение, разказ, приказка, есе, рисунка и фотография. Актовата зала на училището бе недостатъчна, за да събере всички приятели на изкуството, желаещи да видят поредното представяне на талантите на „Йовков“. С  цветя и добри думи към организаторите на празника се обърнаха Вилдан Сефер, представител на Областна администрация, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова.

Поетесите от Хасково Мина Карагьозова, Стойка Мариновска и Лияна Фероли от Кърджали прочетоха свои творби и пожелаха на всички да ценят времето като мерило за извършено добро. Публиката наблюдава букет от прояви на различните изкуства – театър, музика, литература, презентирани чрез проекция във времето от възрожденското школо на Рада Госпожина до съвременната класна стая, оборудвана с интерактивна техника. Второкласничката Даная Илиева  изпълни: „Концертино“ от Парашкев Хаджиев. Ученици от шестите класове представиха драматизация по „Радини вълнения“. Публиката чу и видя някои от наградените литературни творби, прочетени от самите автори.  Д-р Черкезов и директорът на училището Недялка Кюпрюджиева раздадоха 24 награди. Сред участващите учители бяха отличени Даниела Мечтанова, Людмила Желева, Милена Андреева за стихотворение и Росица Русева за разказ. Първите награди взеха за стихотворение – Илайда Айтан от VI б клас, за разказ – Бюшра Рашид от V а клас, за приказка – Ферит  Фейзула от XII а, за есе – Елис Бехнур Кезим от VI клас, за рисунка – Зеррин Мехмедали от XI а клас и за  фотография – Димитър Чаушев от XII а, Йорданка Маркова от VI а клас.  За гостите и участниците пяха преподавателката по музика Г. Матева и нейните възпитанички. Като благодари на организаторите, участниците и гостите на празника “Денят на Нели”, доц. д-р Тодор Черкезов отбеляза, че празникът продължава да е изпълнен с много голям заряд и оптимизъм и сподели: „Всичките тези 10 години ни носеха щастие, защото няма друг по-добър начин, освен чрез изкуство, да си спомняме с обич за Нели, която си отиде много млада, а днес щеше да навърши 32 години.“

Той обяви намерението да бъде издаден втори алманах с творбите на всички участвали в конкурса през вторите пет години на неговото провеждане. Директорът на училището Недялка Кюпрюджиева даде висока оценка на всички, взели участие в този празник на изкуствата, без аналог в страната ни. Пожела той да поддържа жив творческия порив в младото поколение и обяви темата за следващото издание – „Да бъдем заедно“. Двете очарователни водещи, петокласничките Бюшра Рашид и Елиза Халилова, поканиха всички на следващата среща като им пожелаха да бъдат дръзки в мечтите си и свободни в творческите си пориви.

Арда нюз

Вашият коментар