Министърът на енергетиката в Кърджали: Предстои пълна либерализация на пазара на ел. енергията за битови потребители

Водещи, Икономика

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше на посещение в Кърджали и посети водно-електрическата централа и садково рибовъдно стопанство на язовира. Визитата е по покана на заместник председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Програмата  и   започна със среща с рибопроизводители, които поискаха разумно използване на водите на яз. „Кърджали“. Тази година в рамките на няколко месеца нивото на водоема се е понижило с около 50 процента. Според рибовъдите това нанася икономически щети на бранша в Кърджали. В садковите стопанства край Кърджали се добиват около 5 тона хайвер годишно или 99% от целия износ на България. Теменужка Петкова пое ангажимент да предложи промени в нормативната база за използването на водите, за да не се нарушават интересите на бранша.

„Предстои пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битови потребители“, казаоще вКърджали Теменужка Петкова. Тя очаква когато това се случи разходите за електрическа енергия на битовите абонати да паднат между 20 и 30 процента, както се е случило при либерализирането на пазара за бизнеса.

„Заедно със Световната банка вече разработихме модела за пълна либерализация, сега предстои да се подготвят и промени в закона за енергетиката, за да може той  да се промени така, че да се реализира най-добрия модел за България“, каза още Теменужка Петково. Според нея промените трябва да започнат още в края на годината.

Арда нюз

Вашият коментар