Напрежение и много полиция за 19-ти май в Джебел

Водещи, Политика

Голяма присъствие на полиция  и жандармерия  белязаха честванията на 28-годишнината от протестите срещу т.нар. „възродителен процес“ в Джебел.  Родопското градче буквално беше блокирано от униформени.

Часове преди началото на официалното честване десетки привърженици на ДПС започнаха да прииждат към площада.  Лидерът на партията Мустафа Карадайъ също пристигна и се включи в мевлида, който беше отслужен в джамията в памет на жертвите на тоталитаризма.

Симпатизантите на ДОСТ бяха малко и  се появиха малко преди 11 часа. Лидерът им Лютви Местан  излезе от централния вход на общината заедно с официалните лица. Сред тях беше турският консул в Пловдив Хюсейин Ергани и представители на изселнически организации. Групата премина край площада и беше охранявана от частни гардове и кордон жандармеристи.

Появата на Местан предизвика бурна реакция – скандирания „ДПС“, последвани от освирквания. Лидерът на ДОСТ не се качи на трибуната.  За първи път официалното откриване започна с реч на представител на главно мюфтийство. Кметът на общината Бахри Юмер  беше посрещнат с викове „Оставка“, след което по-голяма част от хората на площада се обърнаха с гръб към трибуната. Макар да беше обявено, че на трибуната няма да има политици и политически речи , повечето от ораторите си позволиха да говорят против ДПС.  “ Приятелят на затворниците“ Петър Бояджиев всъщност основно говори за политика. Това предизвика бурни реакции от множеството на площада.
Към края на официалната част активистите на ДПС се оттеглиха към общината и площадът почти обезлюдя. Депесарите, водени от лидера си Мустафа Карадайъ и заместника му инж. Хасан Азис поднесоха венец пред чешмата, построена в памет на жертвите на тоталитаризма. Тук ДПС направи импровизиран митинг, на който говори единствено Мустафа Карадайъ. В речта си не спомена ДОСТ или името на Местан.

„През 1989 година ние се обединихме и застанахме срещу милицията, жандармерията и армията. Те не можаха да ни спрат и падна тоталитарния режим. Днес сме свидетели на парадокс – жандармерията охранява някого на този площад. Охранява някои хора, които се страхуват от народа“, каза Мустафа Карадайъ.
„Притиснаха и принудиха някои наши имами да се занимават с политическа дейност. 28 години ние сме отстоявали, че мястото на духовника е в храма и той е длъжен да бъде обединител“, заяви още лидерът на ДПС. Той допълни, че резултатът от политическата дейност на тези имами е, че на власт са дошли фашистите.
„Докараха на власт онези, които палят молитвени килимчета по време на петъчна молитва, онези които дърпат и бият нашите майки, защото си знаели гражданските права“, заяви Карадайъ. Той призова главно мюфтийство да вземе мерки.
„Ако те не вземат мерки, ние мюсюлманите ще вземем мерки за главното мюфтийство“, закани се лидерът на ДПС. Той отхвърли обвиненията, че партията му е против Турция.
„Ние не сме против Турция, не сме против нито една съседна нам  страна. Ние винаги сме защитавали и отстоявали силна, светска, демократична, кемалистка Турция по пътя й към Европейския съюз“, каза Карадайъ. Според него точно от това имат нужда 80-те милиона турски граждани и целия регион.