Смяна на караула в областната управа

Водещи, Политика

Новоназначеният областен управител Никола Чанев прие официално властта от досегашния Начо Ковачев.  Това стана в присъствието на заместник председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева. Служебният областен управител направи кратък отчет на свършеното от него за 3-те месеца, в които заемаше поста.

„Изготвил съм доклад от 19 страници, в който е описано всичко“, заяви Ковачев. Той допълни, че основната задача е била безпроблемно провеждане на парламентарните избори. Досегашният областен управител оцени работата на администрацията като много добра и подчерта, че не са допуснати нарушения. Ковачев припомни, че в Кърджали беше пресечен опит за купуване на гласове от политическо обединение с хранителни продукти.

„Изборите в областта минаха толкова спокойто, че дори бяха скучни“, подчерта вече бившият губернатор.

За трите месеца на поста Ковачев се сблъскал с няколко сериозни проблема, чието решаване е наболяло.

„За Околовръстния път на Кърджали няма осигурено финансиране. В проекта за изграждането му няма заложени мостови съоръжения“, каза бившият областен. Другият сериозен проблем според него е ГКПП „Маказа”. Ковачев беше категоричен, че той трябва да се изгради наново, за да стане по-голям и да може да поеме трафика, който нараства непрекъснато.

„Запознах с двата проблема служебния премиер Огнян Герджиков при посещението му в Кърджали. Получих неговите уверения, че те ще бъдат включени в папката с нерешените проблеми, които да предаде на новия премиер Бойко Борисов“, каза Начо Ковачев. Като успех, той посочи намирането на финансиране от 30 000 лева за спешни ремонтни дейности по коритото на река Крумовица.

Ковачев допълни, че е съществува сериозен проблем с шахта-калниците по главния водопровод на Кърджали. Според бившия областен управител, ако не бъдат взети мерки съществува риск от оставането на района без питейна вода за дълго време. Друг неотложен проблем според Ковачев е спукан дюкер /тръба, която минава под коритото на Арда/. Заради това част от обратните води въобще не достигали до пречиствателната станция, която е изградена с европейски пари. „Ако не се вземат мерки може да последват санкции от финансиращия орган“, предупреди Ковачев.

Изграждане на Околовръстен път на Кърджали и разширяването на ГКПП „Маказа“ ще са част от основните приоритети на новия областен управител Никола Чанев. Той си постави като задача повишаване на доходите на хората в областта и създаването на нови работни места. Това според Чанев ще стане с изграждането на нова промишлена зона. Друга амбициозна цел, която си поставя Никола Чанев е водоснабдяването на всяко населено място в областта.

„Няма да допусна увеличаването на данъци от общинските съвети“, заяви новият областен управител.

„Ще работя в тясно сътрудничество с местната власт, без значение партийната принадлежност на кметовете, но няма да мълча обаче за проблемите в региона. Ще се стремя животът на всеки един кърджалиец да се подобри. Вратата ми ще е отворена за всеки гражданин, всеки ден ще ме срещате по улиците. Ще работя Кърджали да се превърне в място, където националните ценности се уважават и почитат”, декларира Никола Чанев. Той поясни, че ще разчита изключително на зам.-председателя на парламента и депутат от управляващото мнозинство Цвета Караянчева.

„ Радвам се, че Никола Чанев прие нашето предложение. Предстои ни много работа“, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че новият областен управител е от гражданската квота на ГЕРБ. Заместник-председателят на парламента каза още, че обходният път е в процес на отчуждителни процедури. Предстояло и разширяването на ГКПП „Маказа”.

„Стремя се Кърджали винаги да присъства в Дневния ред на правителството”, заяви Цвета Караянчева.

До седмица ще бъдат ясни и новите заместник областни управители. И двамата щели да бъдат от ГЕРБ, а Патриотичният фронт нямало да има свои представители в областната управа на Кърджали.

„Заместниците на Никола Чанев ще са нови лица. Екипът ще бъде млад“, каза още Караянчева.

Арда нюз