Инж. Хасан Азис участва в благотворителен търг в Звезделина

Без категория, Водещи, Общество

Зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис участва в благотворителен търг в село Звезделина.Той закупи месо и го дари обратно на организаторите. Заедно с него бяха още областният председател на ДПС  инж. Изет Шабан, народните представители  Ерол Мехмед и Адлен Шевкет, зам.-кметовете Мюмюн Али  и Тунджай Шюкрю. Всички те  те също се включиха в благотворителния търг.

Всяка първа събота на май до гроба на митичното момиче, наричано Назар, което се намира на самия бряг на яз. „Студен кладенец“ се прави културно-религиозен събор (мае). На него се колят като курбан телета и се раздава пилаф.  Идват много хора от околните села и изселници от Турция. Организатор на проявата е 50-годишният Вели Хади от Звезделина.

„Традицията е повече от 500 години. Легенда разказва, че девойката Назар е убита при голяма битка в района. Погребана е там, където е намерен трупът й, а гробът й се превръща в култово място за местните хора“, сподели кметът на Звезделина Селиме Али. Тя уточни, че събраната сума от благотворителния търг се използва за курбана за следващата година или се правят ремонти.

Зам.-председателят на ДПС инж. Хасан Азис и народните представители от Движението  разгледаха в центъра на селото и новоизградения обреден дом.

В рамките на маето бе организиран и футболен турнир. След оспорвани срещи победител е тимът на село Жинзифово.

Гюнер ШЮКРИ