Първите парамедици в България получиха дипломите си в Кърджали

Без категория, Водещи, Общество

Първите парамедици в България получиха дипломите си в Кърджали. Общо 13 младежи на възраст до 29 години издържаха теоретичните и практически изпити и получиха документ за правоспособност. Те бяха обучавани в продължение на 7 месеца от фирма към Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Последните два месеца те имаха практика и бяха включени в екипите на Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали. Документите, които получават са за парамедик трета квалификационна степен. Четвъртата най-висока степен могат да придобият при редовно обучение във Висшия медицински университет в Стара Загора. От 1 май и тринадесетте парамедици започват работа в екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Това е трети, заключителен етап от проекта. 7 от тях  ще работят в Кърджали, а 6 във филиалите. Трима ще бъдат назначени в Крумовград, 1 в Момчилград, 1 в Бенковски и 1 във Фотиново. Договорите ще с за 6 месеца.Има голям интерес към бъдещата реализация на младите хора в Министерството на здравеопазването и се търсят варианти те да бъдат с постоянни трудови договори.

Обучението на парамедиците от Кърджалийска област бе по проекта „Активни на пазара на труда” на Министерството на труда и социалната политика,по който бенефициент е ЦСМП-Кърджали. Едва 4 областни центъра в страната успяха да защитят проекти пред социалното министерство. Освен Кърджали,парамедици се обучават в Смолян,Пловдив и Разград, но там реализацията е на по- късен етап на изпълнение.

Дипломите на първите парамедици в страната бяха връчени от директора на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков, председателят на изпитната комисия и началник на Спешното приемно отделение на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”-д-р Филиз Абедин и председателката на КНСБ-Кърджали Иванка Караколева. Присъстваха координаторът на проекта Гергана Георгиева и обучителя Илия Шишков.

Д-р Митков заяви при връчването на дипломите, че е впечатлен от ентусиазма на младите хора. Той подчерта,че те са първите парамедици в страната. Посочи, че освен в Центровете за спешна медицинска помощ  и Спешните приемни отделения към болниците се обсъжда възможност парамедици да се назначават и в училищата. Това се налага заради инцидентите с ученици в учебните заведения.

Д-р Абедин сподели, че благодарение на ентусиазма си младите хора са преодолели трудностите при обучението и са издържали теоретичните и практически изпити.

Иванка Караколева посочи някои от проблемите. Един от тях е изискването на социалното министерство младите хора да не са регистрирани в Бюрата по труда, което затруднило набирането на желаещи. Сроковете в проекта, не позволили съставянето на втора група, въпреки подадени молби.

Веднага след връчването на дипломите парамедиците влязоха за инструктаж в ЦСМП-Кърджали.

Арда нюз