За околовръстен път и по-големи възможности на ГКПП „Маказа“ ще се застъпи Герджиков пред Борисов

Водещи, Политика

Кметовете на общини от област Кърджали се оплакаха на служебния премиер Огнян Герджиков от липсата на околовръстен път на областния център и малки пропускателни възможности на ГКПП “Маказа“.


Те споделиха също за проблеми в работата си с Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.

Това стана по време на визитата на премиера в Кърджали в залата на областна администрация. Според министър -председателя, Кърджали е единственият областен център без околовръстен път. Големият трафик предизвиква катастрофи. „ Голям е и трафикът през ГКПП „Маказа-Нимфея“. В последните години са минали над 1 милион пътници. Чака се понякога до четири часа. Ще предам на следващия премиер папка с поставените от кметовете на общини проблеми, като се застъпя за тяхното решаване,“ обяви пред медиите Огнян Герджиков. Той сподели, че очаква проблемите да бъдат заложени в бюджета на страната и решени.

Герджиков заяви също, че кметовете са се похвалили с добра организация и спокойно и демократично провеждане на предсрочните парламентарни избори. Те са посочили голямата заслуга на областния управител Начо Ковачев.

Служебният премиер коментира също ситуацията с високото съдържание на уран във водите на Хасково и други градове на страната.Той одобрява  инициативата на Прокуратурата за мониторинг на питейната вода в цялата страна. Разкри, че доклад за това е постъпил в Министерски съвет още през септември миналата година, но мерки не са взети. Преди десетина дни здравният министър в служебното правителство го запознал със сигналите. Герджиков допуска,че и на други места, където е имало уранови рудници, може да има просмукване в подпочвените води. „Важно е, че задвижихме проблема и той ще намери решение“, изрази оптимизъм служебния премиер. Служебният премиер допълни, че е коментирана и нуждата от по-голяма координация между Общините и Комисията по бедствия и аварии

Той сподели  надежда, че бъдещото правителство ще работи за по- доброто икономическо развитие на страната, като изведе като приоритет образованието.  „Трябва да има грамотни хора за една силна икономик“, подчерта премиерът Герджиков.

Арда нюз