До 2 май  физическите лица  декларират  доходите си

Водещи, Икономика

На 2 май 2017 г. /30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден/  изтича срокът  за подаване на годишните данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.  В офиса на НАП в Кърджали са приети към момента 3 585 декларации, съобщи директорът на приходната администрация тук г-жа Еван Гюркаш. Тя уточни, че от тях по електронен път са подадени 1 117 или 31 %  от общия брой приети декларации.

„На база опита ни от минали години, очакваме през месец април да бъдат подадени сериозен брой формуляри. Затова призовавам нашите клиенти да се възползват от услугата за подаване на данъчни декларации чрез персоналния идентификационен код, като по този начин ще си спестят средства и ще избегнат чакане на опашка във фронт-офиса на администрацията. Това е изключително  удобен начин и за деклариране на доходи от земеделските стопани, при които не се налага представянето на служебни бележки.“, допълни директорът на офиса на приходната администрация тук г-жа Елван Гюркаш.

От тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация, напомниха още от НАП. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът и в двата случая е до 30 септември за коригиране на данъци  от 2016 година.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Арда нюз