В Комотини отново повдигат въпроса за автобуси през ГКПП „Маказа“

Водещи, Икономика

В Комотини отново повдигат въпроса,  кога ще бъдат пуснати автобуси през новите гранични пунктове на българо-гръцката градица. Гърците настояват през ГКПП „Маказа“ да могат да минават автобуси с 55 места, а през ГКПП „Златоград“ – с 22 места.

„Постоянно настояваме пред българската страна за отпадане на ограничението“, твърди консултатнът по туризма в Северна Гърция Майкъл Амоиридис. Той допълва, че въпросът ще бъде поставен отново  на следващата българо-гръцка среща. Аргументът на гърците е, че пунктът между Кърджали и Комотини за кратко време се е превърнал във втория по натовареност на българо-гръцката граница, но от това в Комотини нямали полза, защото туристите преминавали транзит.  Гърците смятат, че пускането на автобуси ще промени това положение и ще даде тласък на местния туризъм и търговията.

Според гръцките специалисти интересът на българската страна е насочен към отварянето на нов пункт между Ксанти и Рудозем и е свързан с развитието на зимния туризъм в курорта Пампорово. Като надеждата на българските туроператори е да привлекат повече гръцки туристи, както и да се възползват от летището край гръцкия град Хрисуполи, което е на еднакво разстояние от зимния курорт с летище Пловдив.

Арда нюз