Дамбалъ, изчистен и готов за 6 Май

Водещи, Общество

Младежко ДПС стартира доброволческа Национална кампания „Чиста околна среда – чисто бъдеще”, която има за цел да привлече вниманието на обществото върху проблемите на околната среда и да активизира младите за грижа за природата.

В тази връзка на 29 – 30 /петък-събота/ април 2011г. в цялата страна се проведоха доброволчески акции.

На 30 април (събота ) около 100 младежи от Младежко ДПС Момчилград почистиха местността Дамбалъ, където стотици хора търсят изцеление във водата, която извира от скалите близо до момчилградското село Летовник . Амбициозни да помогнат ,младежите почистиха успешно местността за много кратко време. Успяха да напълнят цели 25 големи чувала с отпадъци! Чувалите и ръкавиците бяха осигурени от Община Момчилград. Най дейни в почистването бяха младите футболисти на Родопи Момчилград, които с участието си показаха как спортистите неангажирано партийно могат да бъдат за пример участвайки в доброволческа национална кампания. Дамбалъ се намира на около 10 км североизточно от Момчилград. Хората вярват, че веднъж в годината, в първите часове на 6 май / Хъдрелез/, водата придобива лечебна сила. Това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.

Вече за втора поредна година Младежко ДПС Момчилград организира почистване на района около скалния масив и пътя между село Летовник и местността Дамбалъ. Председателят на Младежко ДПС Момчилград Юмер Юсеин благодари на всички младежи, които почистиха местността и заяви, че това благотворително мероприятие се организира за втора поредна година и вярва, че за в бъдеще ще се превърне в традиция за младите момчилградчани! Мото на акцията бе “Нека да покажем, че сме отговорно гражданско общество, което цени природата и знае как да я опази!“ . След приятната работа , младежите си направиха пикник сред красивата природа . За целта организаторите бяха осигурили нужните продукти.

Сред доброволците обичащи природата имаше и медицинска сестра, която при нужда можеше да окаже първа помощ!

В еко-кампанията взеха участие и Председателят на ОбС на ДПС Момчилград Бирол Кьосеюмер, зам.кметът Ерол Мехмед, зам.председателят на ДПС Момчилград д-р Фикри Гюлистан, кметът на с.Груево Ахмет Ибрахим и общинският съветник Ведат Емин.